Kursus Jahitan Kebaya Moden di Kolej Komuniti Shah Alam

Saya telah mendaftarkan diri untuk mengikuti kursus jahitan Kebaya Moden selama 2 hari di Kolej Komuniti Shah Alam.

Sila refer post di sini

Kos yuran adalah RM10 sehari dan kos bahan adalah RM60. Jumlah sebanyak RM80. Bagi saya masih murah berbanding di luar itu. Kenapa saya ingin ke kelas? Tujuan saya mengikuti kelas sebab jahitan ini kita kena tanya cikgu. Boleh saja kita Google atau tengok Youtube, tapi saya inginkan basic dahulu so senang nak apply kepada research kita yang lain. 2 hari sebenarnya tidak mencukupi, namun saya mampu menyiapkan baju kebaya saya walaupon agak tidak kemas jahitannya.

20140614_110853 20140614_082348 20140614_110900 20140614_112045 20140614_113727 20140615_142132 Menariknya, selepas kursus anda akan diberi sijil penyertaan. Tak sangka. Ingat kita pergi belajar dan dapat ilmu. Ada lagi sijil.

20140615_170015

Sepanjang 2 hari saya belajar itu, saya mencuba mesin jahit tepi, buat kain silang, dan menjahit kebaya!! sesuatu yang saya rasakan tidak mungkin akan saya lakukan. Paling canggih yang pernah saya jahit adalah Apron, itupun projek untuk PMR di sekolah. Ha ha ha Apa yang perlu saya bawa adalah – diri saya sendiri. Bahan lain disediakan. Kan telah bayar kos bahan. Namun saya bawa buku nota dan pen saya hahhaa. Jangan risau jika anda tidak pernah atau tidak tahu menjahit kerana cikgu yang membimbing kita akan sabar mengajar kita dari Zero to Hero. Percayaaaalaaa.. Secara keseluruhan kelas ini sangat berguna kepada saya, dan i am looking forward for the next classes. p/s: Ucapan terima kasih yang paling banyak dan penuh kasih sayang diberikan kepada En.Zama kerana membenarkan saya pergi kelas dan tolong jaga anak-anak. I love you sayang! Kalau dia tak kasi, semua tak akan jadi.

Share This Post

Kolej Komuniti Shah Alam

Saya telah mendaftarkan diri untuk mengikuti kursus jahitan di Kolej Komuniti Shah Alam. Maklumat lanjut bolehlah layari web mereka di sini atau facebook mereka di sini.

Untuk melihat jadual bulanan boleh la memuat turun jadual di laman web mereka. Di bawah gambar untuk June 2014. Setiap bulan jadual mereka akan berubah.

Takwim

 

Kalau susah nak download call saya dan tanya sendiri dengan pihak Kolej. Alamat seperti berikut

Bangunan UMNO Shah Alam, Aras 10, Menara UBSA,, Pusat Dagangan UMNO Shah Alam, Seksyen 11, 40100 Shah Alam, Selangor
03-5511 4030

Jika tidak anda boleh la melihat Kolej Komuniti yang berhampiran kawasan anda. Senarai boleh diperolehi di laman web mereka: http://www.jpkk.edu.my/jpkk/

Jangan risau yuran yang di tawarkan agak murah dan sangat berbaloi. Paling mahal adalah dalam RM25 dan jika melibatkan kos bahan paling mahal adalah RM60.

Berminat? Tunggu apa lagi. Call.

Baca di sini pengalaman saya belajar kursus di Kolej Komuniti Shah Alam.

Share This Post

Pengalaman berShopping di LSN Sewing Machine

Kali ini saya ingin mengulas pengalaman saya membeli mesin jahit online di LSN Sewing Machine.

Saya memang inginkan sebuah mesin jahit. Dah jumpa mesin jahit yang diminati iaitu Singer Heavy Duty 2243. Pergi kedai Singer cuba meraba mesin jahit itu dan agak puas hati.

Maka saya telah membuat research di merata-rata tempat juga bertanya dengan Pakcik Google untuk mencari kedai yang paling berpatutan harganya. So one of the recommendation to buy from LSN Sewing Machine.

Hari-hari dok check harga memang agak murah dan siap dapat harga pakej dan harga pakej pula ada diskaun. Namun pada suatu hari tgh buka untuk check available ke tak, terdapat additional diskaun jika beli pada hari tersebut. Maka tambah 10% ketika itu. sehingga post ini ditulis, jumlah diskaun yang ditawarkan adalah 8.8%. Sudahlah ada promotion, ditambah lagi additional online diskaun, maka saya grab dan beli saja.

Pastikan anda perlu mendaftar online di laman web ini.

Mainpage

 

 

Sila daftarkan diri di sini jika bukan ahlinya. Click di “No account yet? Register”

Login

 

Setelah berjaya login, sila lah pilih mesin jahit yang dikehendaki.

Mesin

 

Pilih “Add to Cart”

Kemudian satu tetingkap “Notice” akan terpapar menandakan barangan telah dipilih.

Notice

Kemudian boleh sambung membeli-belah dengan memilih “Continue” atau terus untuk proses pembayaran “Cart”.

Cart

 

 

Sila letak kod kupon yang anda dapat di laman utama.

Diskaun

 

CartDiskaun

 

Dan Klik “Submit” dan cart anda akan mendapat harga baru seperti di bawah. Pilih “Checkout”  untuk proses seterusnya.

CartDiskaun1

 

Pilih pembayaran anda dan cara penghantaran. Ada juga option pengambilan di kedai. Saya telah memilih untuk mengambil di kedai walaupun kos penghantaran adalah percuma. Satu invoice akan dihantar ke email anda. Kemudian wakil dari LSN akan menelefon anda untuk confirmation. Oleh kerana saya memilih untuk mengambil di kedai, mereka akan meminta kita untuk pilih waktu pengambilan.

Alamat kedai adalah seperti berikut:

LINGS SERVICE NETWORK (M) SDN BHD

No 24D Jalan Damai Perdana 1/8C
Bandar Damai Perdana
56000 Cheras, W.P. Kuala Lumpur

 

Kedai nya bersebelahan dengan kedai makan, dan yang pasti parking adalah sangat susah. Tidak digalakkan untuk pergi berseorangan. p.s. saya tidak sempat ambil gambar kerana masa itu terlalu excited untuk mendapatkan mesin jahit yang baru. Next time kalau saya ingin membeli lagi, akan saya updatekan page ini lagi.

Kesimpulannya. Pembelian di LSN Sewing Machine adalah pembelian yang boleh dipercayai.

 

Selamat membeli.

 

 

 

Share This Post

Sewing: Essential Equipment

9 things a sewing room can’t be without

1. Needles

needles-sewing.jpg (300×297)

Picture courtesy from Google

Needles of various sizes are used for all sorts of tasks, from visible hand sewing and embroidery to basic machine stitching and decorative machine effects

2. Pins

Picture courtesy from Google

Pins hold fabric in place before basting and stitching. Craft pins are suitable for many projects, while longer, finer pins are better for delicate fabrics. Use safety pins for threading elastic and cords through channels or for holding layers together when quilting. If you tend to lose or drop pins on the floor, buy ones with large pearl or beaded heads so you can find them more easily. e.g scarf pins ehehe

3. Measuring tapes

Picture courtesy from Google

These are necessary for accurate working and making sure the dresses and pants fit the wearer perfectly. Their pliability makes them ideal for measuring curves. When placed on an edge, a measuring tape can follow lines to give accurate sizing. Use a metal retractable measure for drapes.

4. Scissors

Picture courtesy from Google

Scissors essential for sewing. Use long-bladed shears for cutting out fabric and smaller, sharp-pointed needlework or embroidery scissors for snipping threads. Paper scissors are also must for cutting patterns and templates, as dressmaker’s shears will blunt when used for paper or card.

5. Ruler

Picture courtesy from Google

Use 15 cm ruler for measuring shorter lengths and long tape measure for 30 cm. A clear plastic rules is ideal as you can see the fabric beneath it.

6. Iron

Picture courtesy from Google

An iron is a vital of a sewing room’s equipment. Use it to open seams, press hems, and create folds and creases. An iron can often reduce the amount of pinning or basting between steps of a project. It also improves the finish of a piece of clothing, sharpening edges, smoothing creases, and reducing bulk.

7. Seam ripper

Picture courtesy from Google

This is a small tool is shaped to make it easier to undo stitches sewn in the wrong place. They vary in size but choose one that fits comfortably into the hand.

8. Work surface

Picture courtesy from Google

A flat surface at a worktable height. such as a table or worktop, is a fundamental part of a sewing room. Although you can cover the floor with a sheet before laying fabric over it for cutting out, most work needs a handy surface to prevent your knees and back from aching.

9. Sewing machine

Picture courtesy from Google

Your sewing machine need not be the latest in sewing technology but it must be reliable and provide the functions you need. Look after it, keep it lint and dust free, and have it serviced regularly.

Share This Post

Buying a sewing machine

I am planning to buy a sewing machine for myself. That would be my next year’s resolution. One of the resolutions I wish to achieve. hehehe

So I have come out with these tips for buying a sewing machine.

1. Research
If you have decided to invest in a new sewing machine, do as much research as possible before you commit yourself to a particular make or model. Lucky me, I also have my husband helps me with my research. Ask your friends about their machines (if any), attend sewing exhibitions, or visit sewing machine retailers to ask their advice. If you googled, you will found couple of vendors in Malaysia such as LSN, Kraf Ezee, Epal Janome, etc. But LSN is always having open store concept which you can try out their machine before purchase

2. Types of sewing
Whether you quilt, make clothes or drapes, or do machine embroidery, it will affect your choice of machine. Select machine that will suit your needs and consider how you would like your sewing to develop. Do  not restrict yourself or you will quickly grow out of your new machine

3.Stitches
There will be certain stitches you know you will need. E.g you may require a good variety of buttonholes or a nice range of decorative stitches. Make sure the machine you choose includes what you require.

4. Try it out
When searching for a new machine, take some of fabric with you. Try out different machines with the type of fabric you tend to use and see how it copes. Some models work better with thin and delicate lingerie type of fabrics, while others are more suited to thick layers of quilting, or maybe denim.

5. Local retailer
Carefully consider where you buy your machine. There may be a fantastic  deal on the internet but sales advice may not easy to be access. Your local dealer, however, will be there to help in the months or maybe years to come., an will offer a far better service if bought the machine from them directly.

So, what are you waiting for. Lets hunt and share with me your final result!

Share This Post