Free Sample | Sampel Percuma

Jika anda berminat untuk mencuba barangan baru di pasaran, apa kata anda langgani laman web ini untuk maklumat lanjut. Laman web di bawah ada menyediakan senarai terkini untuk sampel percuma untuk barangan di Malaysia. Antara yang saya jumpa di alam siber adalah:

http://www.malaysiafreesamplegiveaway.com/

http://freebiesland.com.my/

http://malaysia-i-want-freesample.blogspot.com/

 

Baiklah! Saya akan cuba untuk mendapatkan sampel saya. Nantikan adakah saya berjaya atau tidak!

Share This Post

Pengalaman membeli buku di noqstore.asia

NoQstore.Asia adalah salah satu kedai buku online di Malaysia. Asalnya adalah dari negara jiran kita – Singapura or Singapore.

Page

Page Utama Noqstore.asia

Saya telah mencuba untuk membeli buku di noqstore.asia. Web address: http://www.noqstore.asia/

Anda perlu mendaftar diri di sini untuk membuat pembelian.

Register

Klik button berikut kemudian isikan borang berikutnya.

Form

Setelah selesai bolehlah gunakan button search untuk memilih buku anda suka.

Search

Saya mencari buku No David

NoDavid

Add cart

Addcart

Jika jumlah pembelian anda melebihi RM50, maka penghantaran adalah percuma. Dalam kes ini, saya dan kawan saya berkongsi membeli buku dan Alhamdullilah jumlahnya melebihi RM50. So shipping is free.

Addcart1

Jika nak bayar boleh pilih Check out button, jika masih ingin beli buku, sila lah pilih Continue shopping.

Addcart3

Ada 3 option

1. Daftar Akaun baru

2. Jika pengguna berdaftar, bolehlah pilih “login existing customer”

3. Atau, membeli sebagai tetamu.

Saya telah memilih option ke 2 kerana saya adalah pengguna berdaftar.

payment

 

Jika baru mendaftar, setelah siap pendaftaran, anda akan menerima email pengesahan pendaftaran seperti di bawah ini.

email1

 

Shipping details

Ruangan ini akan menunjukkan buku yang anda telah pilih.

Gift wrapping

Sila tandakan ruangan ini jika anda ingin membeli sebagai hadiah. Tambahan kos sebanyak RM2.56 untuk setiap buku. Namun, jangan risau, packaging yang diberi juga sangat kemas

Shipping Address

Silalah isi alamat buku itu hendak dihantar.

Payment details

Payment option

Ada 2 jenis pilihan; Credit/Decit card atau Paypal

Billing address

Alamat bil anda jika menggunakan card

Voucher and Promotion Code

Jika ada kupon atau promotion code boleh la isi kat sini.Jangan lupa pula. Nanti rugi :-)

Order details

Sini, total amount akan diberikan bersama dengan shipping. Sekali lagi jika jumlah pembelian anda kurang dari RM50, maka kos penghantaran akan dikenakan. Caj amatlah minimum sekali.

Dan jika semua sudah betul, maka bolehlah buat tempahan. Sila klik button “Place Order”

Satu email akan diberi untuk confirmation.

Email2

Email ini mengandungi details dan anda boleh menggunakan email ini untuk memeriksa status order kerana link “check your order status here” diberikan.

Dan sekarang tunggula bila buku anda akan diposkan, jika sudah diposkan lagi satu email akan diberikan untuk notis anda.

Email3

Sekarang duduk relaks and tunggu buku anda sampai. Buku saya sampai 2 hari selepas menerima email ini.

Buku telah sampai

20140606_173313

 

Bungkusan yang kemas. Tiba awal

20140606_173429

Bungkusan di dalam nya juga kemas dan cantik

20140606_173508

Yes. Ini bukunya.

Maka, saya rasa pembelian menggunakan Noqstore.asia agak bagus. Buku murah dan kemas penghantaran.

Sekian

Share This Post

Pengalaman berShopping di LSN Sewing Machine

Kali ini saya ingin mengulas pengalaman saya membeli mesin jahit online di LSN Sewing Machine.

Saya memang inginkan sebuah mesin jahit. Dah jumpa mesin jahit yang diminati iaitu Singer Heavy Duty 2243. Pergi kedai Singer cuba meraba mesin jahit itu dan agak puas hati.

Maka saya telah membuat research di merata-rata tempat juga bertanya dengan Pakcik Google untuk mencari kedai yang paling berpatutan harganya. So one of the recommendation to buy from LSN Sewing Machine.

Hari-hari dok check harga memang agak murah dan siap dapat harga pakej dan harga pakej pula ada diskaun. Namun pada suatu hari tgh buka untuk check available ke tak, terdapat additional diskaun jika beli pada hari tersebut. Maka tambah 10% ketika itu. sehingga post ini ditulis, jumlah diskaun yang ditawarkan adalah 8.8%. Sudahlah ada promotion, ditambah lagi additional online diskaun, maka saya grab dan beli saja.

Pastikan anda perlu mendaftar online di laman web ini.

Mainpage

 

 

Sila daftarkan diri di sini jika bukan ahlinya. Click di “No account yet? Register”

Login

 

Setelah berjaya login, sila lah pilih mesin jahit yang dikehendaki.

Mesin

 

Pilih “Add to Cart”

Kemudian satu tetingkap “Notice” akan terpapar menandakan barangan telah dipilih.

Notice

Kemudian boleh sambung membeli-belah dengan memilih “Continue” atau terus untuk proses pembayaran “Cart”.

Cart

 

 

Sila letak kod kupon yang anda dapat di laman utama.

Diskaun

 

CartDiskaun

 

Dan Klik “Submit” dan cart anda akan mendapat harga baru seperti di bawah. Pilih “Checkout”  untuk proses seterusnya.

CartDiskaun1

 

Pilih pembayaran anda dan cara penghantaran. Ada juga option pengambilan di kedai. Saya telah memilih untuk mengambil di kedai walaupun kos penghantaran adalah percuma. Satu invoice akan dihantar ke email anda. Kemudian wakil dari LSN akan menelefon anda untuk confirmation. Oleh kerana saya memilih untuk mengambil di kedai, mereka akan meminta kita untuk pilih waktu pengambilan.

Alamat kedai adalah seperti berikut:

LINGS SERVICE NETWORK (M) SDN BHD

No 24D Jalan Damai Perdana 1/8C
Bandar Damai Perdana
56000 Cheras, W.P. Kuala Lumpur

 

Kedai nya bersebelahan dengan kedai makan, dan yang pasti parking adalah sangat susah. Tidak digalakkan untuk pergi berseorangan. p.s. saya tidak sempat ambil gambar kerana masa itu terlalu excited untuk mendapatkan mesin jahit yang baru. Next time kalau saya ingin membeli lagi, akan saya updatekan page ini lagi.

Kesimpulannya. Pembelian di LSN Sewing Machine adalah pembelian yang boleh dipercayai.

 

Selamat membeli.

 

 

 

Share This Post

Pengalaman SHOPPING di Lazada

Lazada merupakan online shopping mall yang sudah bertapak di Malaysia setahun lepas. Macam-macam news yang saya dengar tentang website ini. Ada yang baik, namun banyak yang negative.

So saya telah bercadang untuk mencuba membeli barangan di Lazada ini. Saya tidak dibayar oleh Lazada pon. Macamlah blog saya ni popular sangatkan hahahaha

So, saya mulakan journey saya dengan melawati laman web Lazada.

Lazada main page

Saya mencari Kuali Happycall. Harga di Jusco RM399 with 30% discount = RM279.30.

So saya menggunakan kotak search untuk mencari barang yang dikehendaki.

Search

Taip “Happycall”. Jumpa result 2 jenis. So pilihlah yang mana berkenan di hati. Disebabkan saya sudah tengok keadaannya dulu (kena survey dulu..itu penting..rasa pegang baru tahu ok ke tak) so saya telah memilih Happycall Double Sided Pan 32CM – RM89. ok tak?

happycall

Kemudian kita klik di gambar yang dikehendaki, satu windows baru akan terbuka.hahha

Order

Jika anda ingin membeli lagi silalah pilih “close and continue shopping”, jika tidak sila pilih “Proceed to Checkout”. Jikan anda sudah habis bershopping, anda boleh bila-bila masa untuk checking cart anda di Cart

Cart

Setelah itu, anda akan dibawa ke page yang baru iaitu pembayaran.

email

Jika anda adalah pelanggan terdahulu Lazada, anda boleh memilih “I already an account”. Namun anda boleh juga teruskan pembayaran sebagai Guest, account tidak perlu didaftarkan.

Saya tidak ada akaun, maka saya telah memilih “Continue without password”. Oleh kerana saya tidak mempunyai akaun dengan Lazada, saya dikehendaki untuk mengisi butiran penghantaran di laman yang baru.  Klik “Continue”Name

Kemudian anda dikehendaki untuk memilih cara pembayaran yang dikehendaki. Antara Credit Card, Call on Delivery, Online Banking ataupun Paypal. Saya telah memilih Cash on Delivery. So, saya hanya klik “Place Your Order”.

cashondelivery Creditcard meben Pal-Pal

Email pengesahan akan dihantar ke alamat email yang telah diberikan semasa process “checkout” terdahulu.

COD

 

Tapi delivery saya FREE. yay!! So, mudahkan? Tapi bagi saya gak risky sbb kalau kita order dari Amazon, dia ada 15 minit blok time, iaitu tempoh di mana kita boleh berubah fikiran untuk cancel order kita. Di Lazada tidak ada, dan saya rasa pihak Lazada boleh menambaik baik dengan mempertimbangkan fungsi “review/cancel my order” seperti yang Amazon.

So, kembali ke topik kita, anda hanya perlu pihak Lazada menghubungi anda untuk proses penghantaran pula.

Saya telah menerima email pengesahan penghantaran keesokan harinya. Ok, setakat ini sangat bagus. Efisen.

happycall

 

ok, bersama-sama email ini juda diberikan “track no#” untuk kita mengesan status penghantaran kita. Sila guna nombor ini dan periksalah status barangan anda itu di laman web Lazada di “Order tracking”

tracking order

tracking

Masukkan no yang diberi dan alamat email anda (yang anda daftarkan dengan Lazada sahaja). Klik “check now”.

ordertrack

Saya punya semasa check ditulis telah dihantar ke warehouse tukang hantar itu. So sila ambik no tracking yang diberi dan copy dan paste nombor sahaja. A itu dilupakan. Pihak Lazada telah menggunakan pihak courier untuk menghantar barang saya ini. Pihak Courier Yamato Transport (M) Sdn Bhd. Lawatilah web itu untuk melihat status barangan anda. Website seperti di bawah.

yamato

Kemudian pilih TA-Q-Bin Collect
yamato1

Di page baru, sila cari icon seperti ‘Track Your Delivery’ seperti di bawahdelivery

Page baru seperti di bawah ini. Status barang anda akan disenaraikan. So anda boleh lah follow up dengan Pihak Courier jika barang anda masih lagi belum selamat sampai di tangan anda.

complete

Saya telah menerima panggilan dari pihak courier pada pukul 10.30 pagi hari Selasa, 16 October 2013 untuk menghantar barangan saya. 15 October kan hari raya haji, so tiada penghantaran akan dilakukan pada festive season yer adik-adik.

So pihak kourier telah menghantar barang saya, dan saya telah membayar semasa penerimaan barang tersebut. Lihat gambar di bawah ini sebagai buktinya. yiks.

20131016_121655

 

Slip penghantaran

20131016_121704

Abang tukang hantar kira duit. Dan ini dia barang saya. Yaaahaaa

20131016_122434

Ini pulak barang yang diterima. ok kan?

image
image

Pengalaman saya shopping dengan Lazada sangatlah boleh dikategori sebagai senang dan boleh dipercayai.

Sekian.

 

 

Share This Post