Pizza bekal Aman

image

Ini bekal Aman pagi ini. Ini rupa sebelum dibakar dalam oven. Dah siap lupa nak ambil gambar sebab dah pukul 7. Nanti lambat plak.

Lepas bakar, saya balut dalam plastik supaya dia tak keras.

Resepi
2 ketul roti hotdog (potong 2).
Sos bolognaise (boleh guna readymade atau buat sendiri)
Daging pilihan anda (sosej, chicken loaf, beef peperoni)
Mozarella cheese
Unsalted butter

Cara.
1. Potong roti kepada 2 bahagian
2. Sapukan butter
3. Sapukan sos
4. Letakkan daging seikhlas yg boleh
5. Letakkan cheese seikhlas yg boleh
6. Bakar dalam oven 200°c dalam 8 mins
7. Siap!

Sekian, minggu ni dah 2 kali buat.

Share This Post

Bento lunch boxes Aman & Azam

Kali ini saya ingin bercerita bekas makanan untuk anak-anak saya, yang pernah ada dan sedang digunakan.

Mom’s Precious breast milk container

Lunch box :-) ini di gunakan untuk menyimpan susu badan saya bagi makanan Aman & Azam sehingga 6 bulan full. Kemudian setelah kenal solid food maka digunakan juga sehingga mereka tanak.

Avent Milk Storage

Ini juga digunakan untuk menyimpan susu badan saya dan juga Nestum bagi Aman & Azam bagi mula² 12 bulan pertama. Boleh perah direct terus simpan dalam bekas. Senang kan?

Medela breast milk container

Medela breast milk container (pack of 3)

Sama fungsi seperti di atas.

La gourmet® 2L Sakura Thermal Food Jar

La gourmet® 2L Sakura Thermal Food Jar

Food jar ini digunakan untuk menyimpan bubur nasi untuk Aman & Azam semasa mereka mula mengenali solid food. Sangat efisen dan tahan untuk 8 Jam. Balik rumah pon masih lagi panas. Dan dibeli ketika Aman lagi dan masih lagi elok untuk zaman Azam.

Thermos Food Jar

Thermos Food Jar ini pula sama fungsi dengan La-Gourmet. Saya guna untuk simpan bunur nasi mereka.

Bento Lunch – Free Gift Dutch Lady

Bekas ini free gift dari pembelian Dutch Lady School. Banyak kat rumah. Digunakan ketika Aman masuk darjah satu dan sekarang. Depends pada menu yang dibawa.

Ez-Lock from Lock n Lock 

Oleh sebab tak amik gambar, rupanya mcm kat atas ini. Ada 3 compartment. Lid merah. Saya jumpa kat Robinson, Gardens. Harga RM19.90 for 2 pcs. Aman punya sekarang ini. Boleh isi susu Dutch Lady school, 3 jenis snacks. Sbb dia sekolah pagi & petang, saya tak sedia yang heavy sangat sebab tengahari dia dah makan nasi. Tapi kalau saya tak letak lunch box, dia akan minta. So tak pernah failed lagi bekalkan dia kecuali puasa je tak letak. Kalau rajin, tahun 2015, saya cuba untuk letakkan contoh makanan yang diletakkan. InsyAllah. Tapi saya sangat suka bekas ini. Ringan, durable dan sesuai untuk kanak-kanak.

Doraemon Lunch Box Marrybrown

Pinjam gambar dari *lurvenuqmans.blogspot.com

Lunch box ini dapat free dari Marrybrown, (hasil Maklong Julie belanja). Masih digunakan untuk Azam di taska.

Tupperware brand

Yang ini pon saya gunakan juga. Ada divider dan small container untuk sup. Tapi selalu tak digunakan pon sup itu.

Ada banyak lagi kat rumah tu. Nanti saya sambung ya.

Share This Post

My bento craft

Saya skang dah jatuh cinta dengan bento craft. Rasa bila buat tu..anak-anak suka..priceless.

Oleh kerana kekerapan memasak itu semakin lancar (Alhamdullilah) maka

cuba gaklah untuk membuat bento craft ini.

Hasilnya x berapa kemas lagi. At least Aman excited. Contoh gambar ..

wpid-20140204_204316.jpg wpid-20140204_204326.jpg wpid-20140205_195323-1.jpg wpid-20140205_195328-1.jpg

Elita

Share This Post