Pizza bekal Aman

image

Ini bekal Aman pagi ini. Ini rupa sebelum dibakar dalam oven. Dah siap lupa nak ambil gambar sebab dah pukul 7. Nanti lambat plak.

Lepas bakar, saya balut dalam plastik supaya dia tak keras.

Resepi
2 ketul roti hotdog (potong 2).
Sos bolognaise (boleh guna readymade atau buat sendiri)
Daging pilihan anda (sosej, chicken loaf, beef peperoni)
Mozarella cheese
Unsalted butter

Cara.
1. Potong roti kepada 2 bahagian
2. Sapukan butter
3. Sapukan sos
4. Letakkan daging seikhlas yg boleh
5. Letakkan cheese seikhlas yg boleh
6. Bakar dalam oven 200°c dalam 8 mins
7. Siap!

Sekian, minggu ni dah 2 kali buat.

Share This Post

Bento lunch boxes Aman & Azam

Kali ini saya ingin bercerita bekas makanan untuk anak-anak saya, yang pernah ada dan sedang digunakan.

Mom’s Precious breast milk container

Lunch box :-) ini di gunakan untuk menyimpan susu badan saya bagi makanan Aman & Azam sehingga 6 bulan full. Kemudian setelah kenal solid food maka digunakan juga sehingga mereka tanak.

Avent Milk Storage

Ini juga digunakan untuk menyimpan susu badan saya dan juga Nestum bagi Aman & Azam bagi mula² 12 bulan pertama. Boleh perah direct terus simpan dalam bekas. Senang kan?

Medela breast milk container

Medela breast milk container (pack of 3)

Sama fungsi seperti di atas.

La gourmet® 2L Sakura Thermal Food Jar

La gourmet® 2L Sakura Thermal Food Jar

Food jar ini digunakan untuk menyimpan bubur nasi untuk Aman & Azam semasa mereka mula mengenali solid food. Sangat efisen dan tahan untuk 8 Jam. Balik rumah pon masih lagi panas. Dan dibeli ketika Aman lagi dan masih lagi elok untuk zaman Azam.

Thermos Food Jar

Thermos Food Jar ini pula sama fungsi dengan La-Gourmet. Saya guna untuk simpan bunur nasi mereka.

Bento Lunch – Free Gift Dutch Lady

Bekas ini free gift dari pembelian Dutch Lady School. Banyak kat rumah. Digunakan ketika Aman masuk darjah satu dan sekarang. Depends pada menu yang dibawa.

Ez-Lock from Lock n Lock 

Oleh sebab tak amik gambar, rupanya mcm kat atas ini. Ada 3 compartment. Lid merah. Saya jumpa kat Robinson, Gardens. Harga RM19.90 for 2 pcs. Aman punya sekarang ini. Boleh isi susu Dutch Lady school, 3 jenis snacks. Sbb dia sekolah pagi & petang, saya tak sedia yang heavy sangat sebab tengahari dia dah makan nasi. Tapi kalau saya tak letak lunch box, dia akan minta. So tak pernah failed lagi bekalkan dia kecuali puasa je tak letak. Kalau rajin, tahun 2015, saya cuba untuk letakkan contoh makanan yang diletakkan. InsyAllah. Tapi saya sangat suka bekas ini. Ringan, durable dan sesuai untuk kanak-kanak.

Doraemon Lunch Box Marrybrown

Pinjam gambar dari *lurvenuqmans.blogspot.com

Lunch box ini dapat free dari Marrybrown, (hasil Maklong Julie belanja). Masih digunakan untuk Azam di taska.

Tupperware brand

Yang ini pon saya gunakan juga. Ada divider dan small container untuk sup. Tapi selalu tak digunakan pon sup itu.

Ada banyak lagi kat rumah tu. Nanti saya sambung ya.

Share This Post

Stress Relief for Boss’ Day

This is what I made for the Office Boss’s Day event. This idea was found from Google Search and customised for my office. Thank you the inventor.

I took about 1 and half hour to prepare 80 pcs of this.

IMG-20141014-WA0001 IMG-20141014-WA0000

 

Simple Supply list

  • White Card Stock or A4 paper (we can cut to 4 to 6)
  • Bubble wrap ( 1 metre = RM3 )
  • Clear bag (3″ x 4″)
  • Scissor
  • Staple

1. Designed the stress relied tag using Words (I found the idea from Google)

2. Printed off the stress relief tag i made

3. cut the bubble wrap follows the plastic size

4. Put into the plastic bag and staple the stress relief tag.

5. Done!

Share This Post

Aman’s 7th Birthday

Kali ini saya ingin berkongsi pengalaman menyediakan goodies bag untuk birthday Aman. Dia request tema “Minecraft” untuk goodies bag dia. So Goodies bag ini untuk kawan-kawan Taska dia.

So sebagai seorang Mama yang perasaan kreatif, telahpun menghasilkan plan berikut:

20140919_134502

 

1. Goodies bag idea – steve head

2. Packs of Diamonds

3. Pack of Gold Nuggets

4. Creeper Juice

5. TNT

6. Packs of Emerald

7. Packs of Puffer Fish

Ideas you can get from this link: Minecraft Wiki

So, i have 7 days to prepare all these goodies.

Day one – Search for images and ideas

20140919_220653

 

Dari Uncle Google, saya jumpa image begini, dan menggunakan Aplikasi Words & Photoscape, saya cantumkan gambar dan tulis wording berikut menggunakan “Minecraft Fonts“. Kemudian saya print di atas A4 (landscape dan page 2 pages in 1 page). So jadilah seperti di atas.

 

Day two – Cut the images

Selepas balik kerja, di hadapan television bersama-sama family saya memotong images yang telah saya printkan semalam. Hasilnya seperti berikut. Saya asingkan ke dalam plastik bag supaya senang untuk steps yang seterusnya.

20140921_001254

Day three – Shopping time! and Preparing …

Saya pergi beli barang² dengan bantuan En. Zama dan pengikut setia Aman & Azam. Kami pergi ke Mydin, Bagus Bakery, Giant Hypermart, dan juga Cocoa Trees Mid Valley (ini saya pergi sorang).

Dan malam itu saya meneruskan aktiviti menampal Steve Head ke atas brown papers yang telah dibeli. Hasilnya seperti di bawah

20140921_11340720140921_113346

 

Kemudian, setelah selesai saya siapkan pula Pack of Diamonds. Diamonds itu saya gunakan Hersey Kisses White Chocolate.

0750102452408L.jpg (400×400)

Hasilnya seperti di bawah. Saya seal dengan Plastic Sealer

20140921_134932

Ok tak? Hahaha Aman terkejut dan excited gila.

Then, saya sediakan pula Pack of Cookies (tak ikut plan, last minute plan). Cookies pula dari Mini Chipsmore Original.

IMG_8483.JPG (460×460)

Dan hasilnya seperti berikut.

 

20140921_143751

 

Hahaha ok tak idea saya?

Then, item ke 3 pula adalah…Potion of weakness (ini pon last minute, ganti TNT). Saya gunakan Mini Tic Tac.

541256.jpg (300×400)

So.. dalam proses ini banyak dugaan yang saya hadapi. Terlalu banyak Quality Control yang perlu saya lalui. Lihat la gambar ini…betapa susahnya hidup sebagai pekerja am ini.

20140921_145551

 

Namun hasil agak memberangsang seperti di bawah. Ok tak?

20140923_211134

 

Settle untuk hari ke tiga.

Day Four – Process Continue..

Today prepare pula Pack of Sticks. Kali ini saya gunakan Glico Pretz Pretzel Sticks.

$_35.JPG (300×300)

Hasilnya… jeng jeng..

20140922_232350

 

Ok tak, memang seal bagus punya dan penghasilan adalah dengan cara yang bersih dan halal.. hahaha

 

Day Five – Continued..

Untuk menghasilkan Pack of Golds saya telah menggunakan Reeses Miniatures (peanut Butter flavor). Rupa dia ala-ala gold nuggets kan??

reeses.jpg (433×275)

So beginilah hasilnya..

20140922_222238

 

Creeper Juice tak sempat nak pack – so bulat2 masukkan Milo kotak tu lah nanti

P1140777.JPG (640×480)

Gambar ehsan Google.

 

Day Six – Last Day.. sebab salah kira.. besok dah birthday dahh.. Final Touch!!

Apa lagi.. pecutlah.. cek smer cukup sifat, then start packing..

IMG-20140923-WA0009

Jeng.. Jeng.. Semua sudah di pack. Sekarang kita staple je kan je..Lihatlah mereka bergembira dan berpuashati dengan hasil di bawa ini…

 

IMG-20140923-WA0012

Dan gembira laagii… Yay Mama dah siapkan!!

 

IMG-20140923-WA0014 IMG-20140923-WA0015

Then kitaorang nak gi deco kek pula. Nak kunun-kunun macam ini lah. Flavor – Red Velvet and Cream Cheese.

Ezv9LPq.png (309×281)

 

Day Seven – The D-Day.

Celebration dengan rakan-rakan di Taska.. Lihat gembira kan mereka..

 

IMG-20140924-WA0008 IMG-20140924-WA0004 IMG-20140924-WA0002

 

Dan kek.. dideco oleh Mama & Aman.

IMG-20140924-WA0011

 

Akhirnya Misi Mama berjaya. Plan ada jadi ada tak jadi. Janji Aman Gembira. Azam pon sama.

Doa Mama semoga Aman & Azam sentiasa diberkati oleh-Nya dan menjadi orang yang soleh dan bijak, pandai, beramal dan berilmu. Amin. Mama sayang anak-anak Mama.

Muahss

 

 

Share This Post