Cabaran hari ke 12: 16 March 2013

image

Kerabu Sotong

Kategori: Senangnya memasak Kerabu
Penyediaan: Mudah
Cara Memasak: Mudah

image

Singgang Sotong

Kategori: Senangnya memasak Masakan Laut
Penyediaan: Mudah
Cara Memasak: Mudah

image

Terung Goreng

Kategori: Senangnya memasak Sayur
Penyediaan: Mudah
Cara Memasak: Mudah

image

Ayam masak Kicap

Kategori: Senangnya memasak Ayam
Penyediaan: Mudah
Cara Memasak: Mudah

Share This Post

Cabaran hari ke 11: 15 March 2013

Menu malam ini

image

Ikan Siakap 3 Rasa

Kategori: Senangnya memasak Ikan
Penyediaan: Mudah
Cara Memasak: Mudah

image

Gulai lemak tauhu & kuchai

Kategori: Senangnya memasak Tauhu & Telur
Penyediaan: Mudah
Cara Memasak: Mudah

image

Tauhu Rampai

Kategori: Senangnya memasak Tauhu & Telur
Penyediaan: Mudah
Cara Memasak: Mudah

Nanti butiran bila saya ada masa. Sekarang nak layan Azam jap

Share This Post

Cabaran hari ke 10: 14 March 2013

Malam ini saya berjaya memasak juga.

image

Tomyam Ayam

Biasa je. Sebab selalu buat. Tapi resepi dia ada lengkuas bagai. Ok lah.

Kategori: Senangnya memasak Ayam
Penyediaan: Mudah
Cara Memasak: Mudah

image

Ayam Sambal Hijau

My favorite recipe. Suka. tapi Chef Hanieliza suka guna jus limau kasturi. Kalau saya lebih suka rasa asam jawa. Maybe next time saya akan buat ikut style saya iaitu guna asam jawa. Yumm

Kategori: Senangnya memasak Ayam
Penyediaan: Mudah
Cara Memasak: Mudah

image

Telur Dadar Udang

Telur dadar ini dimasak dengan udang dan sedap lahh. Cepat dan mudah. Tapi saya ada masalah untuk terbalikkan telur ini hahhaha.

Kategori: Senangnya memasak Tauhu & Telur
Penyediaan: Mudah
Cara Memasak: Mudah

Share This Post

Cabaran hari ke 9: 13 March 2013

Malam yang agak penat. Bad traffic. Pokok tumbang merata-rata.

So..saya tetap memasak tapi siap lambat malam tadi.

Menu..

image

Telur Kurma

Senang. Tapi macam kurang kick. Dia x letak asam keping. Kalau ikut resepi MK saya kena letak asam keping.

 

Kategori: Senangnya memasak Telur dan Tauhu
Penyediaan: Mudah
Cara Memasak: Mudah

image

Buncis Goreng
Sedap!!! saya sukaa sgt

 

Kategori: Senangnya memasak Sayur
Penyediaan: Mudah
Cara Memasak: Mudah

image

Ikan masak Asam

Ok je. Kalau resepi mak saya kena tumis biji sawi baru ada.umphh. itu je. saya penat nak tulis bahana Jem tadi

 

Kategori: Senangnya memasak Ikan
Penyediaan: Mudah
Cara Memasak: Mudah

So..penat ni..saya ada 342 lagii..ciao

Share This Post

Cabaran hari ke 7: 11 March 2013

Bravo! Habes! Licin!

Hahhaa. For tonite, Mak pilih Spaghetti bolognase.

image

Spaghetti Bolognase

Bila baca list..macam ok..tapi bila dah masuk cili kisarlah..dan ntah apa lagi..trus saya masak ikut style saya. sebabnya spaghetti boleh dikatakan makanan ruji kat rumah ini. Dalam seminggu mesti masak sekali. sbb Aman sker.

Kalau ikut resepi dia guna mushroom dalam tin. Saya beli yg fresh cendawan butang tu. Oregano kering saya gantikan dengan fresh oregano. Then daging kisar saya gantikan ngan daging ayam potong kecik-kecik. Saya tak guna cili kisar. Malahan sos tomato pon saya tak guna. Saya hanya guna bahan asas spt tomato, tomato kisar, garlic, onion etc. 1 plastik habis dimakan oleh Aman n En.Zama. So mmg betui2 sedaplah. hahhahahahaa. Oklah mampu jugak saya memasak walaupon puasa hari ini.

Kategori: Senangnya memasak Masakan Barat (1/23 jenis)
Penyediaan: Mudah
Cara Memasak: Mudah

So secara rasminya saya ada lagi 348 resepi untuk dicuba yihhaa

Share This Post