Cabaran hari ke 13: 30 March 2013

Setelah dapur berehat selama 2 minggu..maka malam ini start balik nak masak.

Mula2 menu yg tak ada dlm buku resepi hahhaa..sbb dimasak untuk Aman & Azam.

image

Ikan Goreng Tenggiri

image

Sayur Goreng bersama udang

image

Ulam timun hehehe…

Kemudian menu yang telah dipilih dari buku Chef Hanieliza adalah…

image

Stik Ikan

image

Sambal Sardin

Menu ni tak payah tgk resepi pon boleh. Tapi saja gatal gak nak ikut buku. Dia buh sos tomato dan tak berapa sedaplah. hahhaha

image

Sambal Tomato

image

Ayam goreng berempah

Macam banyakkan? Tapi smer dlm kuantiti yg kecil je. Oklah kan..

Share This Post

Cabaran hari ke 12: 16 March 2013

image

Kerabu Sotong

Kategori: Senangnya memasak Kerabu
Penyediaan: Mudah
Cara Memasak: Mudah

image

Singgang Sotong

Kategori: Senangnya memasak Masakan Laut
Penyediaan: Mudah
Cara Memasak: Mudah

image

Terung Goreng

Kategori: Senangnya memasak Sayur
Penyediaan: Mudah
Cara Memasak: Mudah

image

Ayam masak Kicap

Kategori: Senangnya memasak Ayam
Penyediaan: Mudah
Cara Memasak: Mudah

Share This Post

Cabaran hari ke 11: 15 March 2013

Menu malam ini

image

Ikan Siakap 3 Rasa

Kategori: Senangnya memasak Ikan
Penyediaan: Mudah
Cara Memasak: Mudah

image

Gulai lemak tauhu & kuchai

Kategori: Senangnya memasak Tauhu & Telur
Penyediaan: Mudah
Cara Memasak: Mudah

image

Tauhu Rampai

Kategori: Senangnya memasak Tauhu & Telur
Penyediaan: Mudah
Cara Memasak: Mudah

Nanti butiran bila saya ada masa. Sekarang nak layan Azam jap

Share This Post

Cabaran hari ke 10: 14 March 2013

Malam ini saya berjaya memasak juga.

image

Tomyam Ayam

Biasa je. Sebab selalu buat. Tapi resepi dia ada lengkuas bagai. Ok lah.

Kategori: Senangnya memasak Ayam
Penyediaan: Mudah
Cara Memasak: Mudah

image

Ayam Sambal Hijau

My favorite recipe. Suka. tapi Chef Hanieliza suka guna jus limau kasturi. Kalau saya lebih suka rasa asam jawa. Maybe next time saya akan buat ikut style saya iaitu guna asam jawa. Yumm

Kategori: Senangnya memasak Ayam
Penyediaan: Mudah
Cara Memasak: Mudah

image

Telur Dadar Udang

Telur dadar ini dimasak dengan udang dan sedap lahh. Cepat dan mudah. Tapi saya ada masalah untuk terbalikkan telur ini hahhaha.

Kategori: Senangnya memasak Tauhu & Telur
Penyediaan: Mudah
Cara Memasak: Mudah

Share This Post