Resepi donut saya
Tepung gandum 3 cawan
1 sudu yis marzipan
Susu segar suam( saya guna marigold HL) 1 cawan
gula 4 sudu
Unsalted ButterĀ 1/2 cawan cairkan
Gula icing untuk hiasan
Campurkan yis dan susu dan tunggu sehingga yis aktif
Sementara itu campurkan tepung dengan gula dan butter yg cair. gaul sehingga sekata.
Setelah yis aktif masukkan ke dalam campuran tepung tadi. Jika tepung lembik sila tambah. Anda boleh sesuaikan sehingga doh tak lembik sgt. setelah siap di doh, asingkan doh dan tunggu sehingga 45 minit untuk doh kembang 2 kali ganda. Tutp dengan plastik atau tuala. saya guna plastik je. sapukan butter sekeliling bekas agar tepung itu tidak akan melekat nanti.
Setelah kembang, bolehlah bentukkan doh mengikut kegemaran anda. goreng kekuningan. angkat dan taburkan icing sugar atas donut tadi. Siap
Dikarang dari telefon comel ku

